Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ételek

2009.04.17
Ételek
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szabja83@freemail.hu

(vimmerzsusi, 2009.05.16 17:39)

szitok uj hírvan luiról Kép galériaban régi oldalon sziatok üdv a szerkesztő

Kolbászos sárgaborsóleves

(Sylvia, 2009.04.18 08:13)

Kolbászos sárgaborsóleves

Hozzávalók

20 dkg sárgaborsó,1 kis fej vöröshagyma,1 zöldségleveskocka,1 babérlevél,2 gerezd fokhagyma,2 evőkanál olaj,20 dkg füstölt kolbász,erős paprika ízlés szerint.

Előkészítés

A borsót megmossuk,néhány órára beáztatjuk,majd tiszta vízben feltesszük főni.Amikor forr,leszedjük a habját.A hagymát megtisztítjuk.A borsót az egész hagymával,a babérlevéllel,a leveskockával megfőzzük vigyázva,hogy a borsó ne főjjön szét.A fokhagymát meghámozzuk,összezúzzuk,a forró olajon megfuttatjuk.Ha kész a borsó,kidobjuk a hagymát,beletesszük a felkarikázott kolbászt,a fokhagymát,erős paprikát.Összeforraljuk,hogy a kolbász íze - színe kioldódjon.

Még több ételrecept a www.sylvia.eoldal.hu

Hideg paradicsomleves

(Sylvia, 2009.04.18 07:29)

Hideg paradicsomleves

Amikor hozzáfogunk ennek a jégbe hűtött levesnek az elkészítéséhez,először is tegyünk a hűtőszekrénybe négy személyre számítva 7,5 dl paradicsomlevet.Tisztítsunk meg egy gerezd fokhagymát,vágjuk apróra,majd keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal.2-3 szép piros,de még kemény paradicsomot hámozzunk meg egy mélytányér fölött,hogy felfogjuk a levüket,magozzuk ki,és vágjuk a húsukat apró kockákra.Keverjük össze a paradicsomlevet,a fokhagymazúzalékot,a paradicsomkockákat és az összegyűjtött levet,tegyünk hozzá két csipet cukrot,ízlés szerint zeller sót és borsot,egy kevés apróra vágott édesköményt,valamint egy kis csokor turbolyát.Az egészet turmixoljuk össze,amíg a pép egynemű nem lesz.A tálalásig tartsuk hidegen,majd díszítsük turbolyalevelekkel

Nizzai mini töltött zöldségek

(Sylvia, 2009.04.18 07:26)

Nizzai mini töltött zöldségek 4 személyre

1.

Négy személyre az alábbi hozzávalók szükségesek:2 kisebb padlizsán,2 cukkini,2 piris és 2 zöld kaliforniai paprika,2 fej vöröshagyma,4 paradicsom,1 gerezd fokhagyma,4 szelet mozzarella,2 tojás,200 g apróra darált hús,250 g fehér rizs,egy kis zsemlemorzsa,olívaolaj,2 szál kakukkfű,1 kis csokor petrezselyemzöld,1 ágacska bazsalikom,valamint só,bors.

2.

Először a paprikát készítsük elő:keresztben vágjuk ketté,így 8 megtölthető kelyhet kapunk.Gondosan távolítsuk el az összes magot és az ereket.Hideg folyóvíz alatt gyorsan öblítsük le,majd konyhai papírtörlővel itatgassuk le róla a vizet.Tegyük félre,amíg a többi hozzávalót is előkészítjük.

3.

Mossuk meg és töröljük szárazra a cukkiniket,majd vágjuk fel 5-6 cm hosszú darabokra. Hogy könnyen és egyformán vájhassuk ki a közepét,használjunk almamagozót,ezzel szúrjuk emeljük ki a zöldség húsát.Közben a rizst főzzük meg vízben,csepegtessük le és hagyjuk kihűlni.Egy paradicsomot vágjunk fel apró kockákra.

4.

Vágjuk a padlizsánt vastag darabokra,majd hegyes késsel kereszt alakban metsszük be a zöldség húsát.Vágott felükkel felfelé helyezzük olajjal vékonyan kikent sütőlemezre. 180°C-on süssük körülbelül 30 percig,majd vegyük ki a sütőből.Kicsit hagyjuk kihűlni,majd emeljük ki a megsült zöldséghúst,aminek könnyen ki kell jönnie.Tegyük félre.

5.

Egy nagy fazekat töltsünk meg vízzel,és a vizet forraljuk fel.A cukkinidarabokat dobjuk a forrásban lévő vízbe,blansírozzuk néhány percig,majd csepegtessük le,és itassuk le róluk a nedvességet.Konyharuhára téve hagyjuk kihűlni.Forraljuk fel ismét a vizet,s most a paprikadarabokat dobjuk bele,s ezeket is blanírozzuk.Vegyük ki a vízből,és alaposan törölgessük meg.

6.

Készítsük el a zöldségek töltelékét.A paprikához:1 fej karikára vágott vöröshagymát pároljunk kis olívaolajon,keverjük össze a főtt rizzsel,az apróra vágott paradicsommal,1 szál kakukkfűvel,a vagdalt petrezselyem felével,sóval és borssal.A padlizsánokhoz:1 fej apróra vágott hagymát kis olajon megfuttatunk,hozzákeverjük a kivájt zöldséghúst,kis zsemlemorzsát,a zúzott fokhagymát,a maradék kakukkfüvet,sót,borsot.

7.

A tölteléket a kivájt padlizsánokba halmozzuk,és a tetejükre egy-egy mozzarellaszeletet rakunk.Egy tálban a darált húst keverjük össze az egész tojásokkal,adjuk hozzá a finomra vágott bazsalikomot és petrezselyemzöldet.A cukkinidarabokat ezzel az egyneműre kevert masszával töltsük meg,lehetőleg egy nagyméretű,sima csöves nyomózsák segítségével.

8.

A kivájt paprikákat töltsük meg a rizses masszával.Ha marad ki töltelék,terítsük egy lapos tűzálló tál aljára,és rakjuk rá a mini töltött zöldségeket.Öntözzük meg egy kevés olajjal.Tegyük a tüzálló tálat a sütő középső rácsára,és 180°C-on süssük 20-25 percig.Tálalhatjuk többek között bárány- vagy borjúborda,illetve sült oldalas köreteként is.

Még több recept a www.sylvia.eoldal.hu

Fincsi étel

(Sylvia, 2009.04.17 17:16)

Héjas borsó,zöldbab és sonkakockák pirítva 4 személyre

1.
Csipkedjük le a szárát 350 g zöldbabnak és 350 g zöldborsónak,majd mossuk meg,és itassuk le róluk a vizet.Kockázzuk fel a héjas zöldborsót,a zöldbabokat vágjuk ketté.200 g főtt sonkát vágjunk 0,5 cm vastag szeletekre,majd késsel vagy ollóval szabdaljuk csíkokra.Nyers sonkát is használhatunk,például bayonne-i típusút.Egy póréhagyma fehér részét vágjuk vékony hasábokra.

2.
Hevítsük fel a wokban 3 evőkanál napraforgóolajat.Amikor az olaj már jó forró,egyszerre öntsük bele az összes zöldséget,majd sózzuk,borsozzuk.Élénk tűzön pirítsuk 3 percig,közben hosszú nyelű lapáttal vagy pálcikákkal folyamatosan kevergessük.Ekkor adjunk hozzá körülbelül 0,5 dl vizet,a sonkát és 0,5 dl szójaszószt.Továbbra is élénk tűzön,folyamatos keverés mellett főzzük még 1 percig,hogy a zöldségek még éppen ropogósak maradjanak.

3.
Ellenőrizzük a zöldségek állagát,majd öntsük tálalóedénybe vagy porcelántálkákba.Szórjunk rá egy csokor apróra vágott koriandert vagy turbolyát.Ennek a receptnek jó kiegészítője lehet egy főtt gabonaféleségből,például darából vagy bulgurból készült étel,de tálalhatjuk natúr fehér rizzsel is.



Jó étvágyat kívánok hozzá!